Stimuleren, verbinden en herinneren in het contact met dieren

Door dementie kunt u uitdagingen ervaren op het gebied van geheugen, emoties en communicatie. Het wordt soms lastiger om te vertellen wat u voelt. Dementie kan ervoor zorgen dat u in de war bent, soms niet begrijpt wat er van u wordt verwacht of waarom dingen ‘verkeerd’ gaan. In het contact met dieren vallen deze problemen weg. Dieren oordelen niet. Ze voelen uw stemming aan, accepteren u zoals u bent.

Bijzondere ontmoetingen

Misschien heeft u in het verleden zelf paardgereden of paarden gehouden, of thuis een hond of kat gehad. De zorg voor een huisdier kan eenvoudigweg te zwaar worden, maar het gemis is er dan niet minder om. Juist voor deze mensen organiseren we in samenwerking met Letty Dreesman de ontmoetingen met onze twee eigen paarden, therapiehonden en kat. We merken echter dat ervaring met dieren overigens zeker geen vereiste is.

Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat 95% van onze communicatie non-verbaal is; dat maakt dat therapie met dieren ook zo goed werkt bij mensen die woorden niet meer kunnen vinden. De ontmoetingen met onze dieren kunnen veel herinneringen en emoties oproepen, daarom zijn er ervaren begeleiders die zorgen dat de sfeer voor iedereen fijn is en de situatie veilig.

Bouw aan zelfvertrouwen, terwijl het buitenzijn alle zintuigen stimuleert en we lekker actief buiten bezig zijn in een prachtige natuurrijke omgeving omringt met akkerbouw, fruitteelt en bloemendijken. Geniet van de omgeving met zijn oude Zeeuwse karakter dat tot op de dag van vandaag behouden is. 


Wat u kunt verwachten

Alle sessies stemmen we graag af op uw individuele, bestaande behandeldoelen. U kiest of u als individu afreist naar deze mooie, rustige plaats in het hart van de ‘Zak van Zuid-Beveland’ of met een vaste, kleine groep van circa 4 personen.

Een sessie duurt 1 á 2 uur, waarbij er altijd de mogelijkheid is om individueel of samen onze dieren te benaderen. Tijdens de ontmoetingen drinken we samen koffie en zullen we ruimte creëren om op een ontspannen manier met elkaar ervaringen uit te wisselen.

Doelen waaraan we kunnen werken zijn:

  • Communicatie: tussen mensen met dementie en anderen, praten over gevoelens
  • Samenwerken met elkaar: als groep een positieve beleving hebben
  • Loslaten: ontspannen met de dieren, in de natuur en genieten van de frisse buitenlucht
  • Herinneringen: genieten voor mensen met een eigen paardenverleden
  • Activeren: het stimuleren om actief te bewegen
  • Zintuigen: alle zintuigen prikkelen