“Mijn moeder wilde niet naar de dagbesteding, maar wel naar Madhu.”
De moeder van Sandra heeft Alzheimer maar woont nog thuis. Ze bezoekt op vaste dagen de Huiskamer in Vlissingen: “Mijn moeder is niet meer in staat zelfstandig met haar hobby’s bezig te zijn of andere activiteiten te ondernemen. Mijn vader is overbelast en de paar uur begeleiding thuis was onvoldoende om hem te ontlasten. Mijn moeder vereenzaamde en op dagen dat er niemand kwam, zat ze eigenlijk alleen maar op de bank.” Hoe lastig haar vader het ook vond om de zorg los te laten: ze gingen toch op zoek naar dagbesteding.
Sandra: “Mijn moeder wilde dat helemaal niet. Zelf vond ik de groepen bij de grote organisaties ook te groot. Bij Madhu voelde ze zich wel meteen thuis. Er wordt niets opgelegd, er wordt wel met doelen gewerkt maar niet met een strak programma. Mijn moeder heeft vroeger ook met Madhu in een boekwinkel gewerkt. Ze gaat erheen met het idee dat ze daar werkt, dat ze nuttig is. Ze neemt haar e-reader mee en heeft er pantoffels staan. Ze geniet ervan en ervaart het als de ideale werkgever: als ze geen zin meer geeft, mag ze lekker gaan zitten.”
Zorg thuis of in één van onze Huiskamers in Vlissingen
De locatie is bij ons heel flexibel. We kunnen elke week bij u aan huis komen, maar we begeleiden cliënten ook individueel naar (vaste) activiteiten buitenshuis. Dit breekt niet alleen de week, het is ook heel belangrijk voor mantelzorgers die een 24/7 zorgtaak hebben. Zeker als het gaat om ouderen die continu in de gaten moeten worden gehouden. Mantelzorgers krijgen zo even tijd om op adem te komen en zelf weer op te laden. Omdat ze weten dat wij de zorg met dezelfde aandacht tijdelijk van ze overnemen.
Op onze locaties in Vlissingen bieden wij kleinschalige dagbesteding (licht en middelzwaar) en individuele begeleiding voor thuiswonende ouderen: dagbesteding, die voelt alsof u gezellig op visite komt in een warme, gastvrije omgeving. We hebben een dagprogramma met activiteiten maar niets hoeft. We kletsen samen, bereiden samen de lunch. We halen u thuis op en brengen u ook weer naar huis. U geniet, terwijl uw partner weet dat u echt op uw plek zit.
Dagen/dagdelen: vaste dagdelen (in overleg). U kunt meerdere dagen per week terecht en bent welkom vanaf 10:00 uur.
Thuisbegeleiding ouderen
Als mensen ouder worden en te maken krijgen met beperkingen, wordt het lastiger om zelfstandig thuis te blijven wonen. Thuisbegeleiding helpt dan bij de zelfredzaamheid, voorkomt dat mensen niet meer buiten de deur komen en eenzaam worden. Ook kunnen we helpen bij het leren omgaan met problemen, gedrag in de gaten houden en bieden we praktische hulp om zelfstandig activiteiten te kunnen blijven uitvoeren.
Thuisbegeleiding helpt bijvoorbeeld bij het indelen van de dag en de week. We geven praktisch tips om met problemen en beperkingen om te gaan, helpen ook bij het maken van afspraken of het ophalen van medicijnen. Zo werken we samen aan zelfredzaamheid en structuur, terwijl cliënten toch zo lang mogelijk de regie over het eigen leven houden. Individuele begeleiding is ook mogelijk in onze Huiskamer, bijvoorbeeld als de partner/mantelzorger overbelast is.
Dementie? Je staat er niet alleen voor.
Als je de diagnose dementie (of ziekte van Alzheimer) krijgt, kun je vaak nog een hele tijd thuis blijven wonen. Hoe snel je last krijgt van geheugenverlies of desoriëntatie is niet te voorspellen. Maar hoe langer je in je vertrouwde omgeving kunt blijven, hoe prettiger het is. Daar willen wij heel graag in ondersteunen. Met praktische zorg, maar vooral met een luisterend oor, geduld en respect. Voor jezelf en voor je partner, want ook die hoeft er niet alleen voor te staan. Daarom bieden wij ook respijtzorg: om even de zorg over te nemen.
Zorgbelevingsplan dementie
Vaak kom je bij ons als de huisarts of casemanager constateert dat het thuis wonen voor uitdagingen zorgt. Dagelijkse handelingen en vaardigheden kunnen verdwijnen, wat voor jou en je partner nogal wat is om te verwerken. Samen met de ambulant begeleider stellen we een plan op met het oog op acceptatie en zelfredzaamheid. Wij noemen dat geen zorgplan, maar een zorgbelevingsplan, met oog voor alle partijen. Wat is er nodig? Wat gaan we doen? Thuis, naar de dagbesteding of liever ergens anders? En wat betekent het voor jou en je partner?”